Bassist KLAVS HOVMAN,

født 1957 -

Spiller kontrabas og elbas, og er også komponist og arrangør. Spiller jazz og fusion/world/jazz-rock/syre/rock/gospel/tango/avantgardejazz/funk.
Som Politikens Jazzleksikon skriver: ”Hovmans basspil er med årene kommet til at omfatte mere end en konventionel jazztradition. Han udtrykker sig ubesværet også inden for såvel latinamerikansk musik som mere verdensmusikprægede sammenhænge.”
Gennem årene har K.H. spillet turneer eller enkeltstående jobs med en lang liste af prominente musikere. Nogle af dem kommer her: Palle Mikkelborg, Pierre Dørge, Jon Balke, Doug Raney, Ernie Wilkins Almost Big Band, Horace Parlan, Toots Thielemans, Nils Petter Molvær, Lee Konitz, Helge Albin, Bob Rockwell, Richard Boone, Bent Jædig, Jesper Thilo, Duke Jordan, Kenny Drew, Horace Parlan, Thomas Clausen, Peter Kowald, Jeanne Lee, John Tchicai, Putte Wickman, Butch Lacy, Harry Beckett, Thad Jones, Atilla Engin, Niels Jørgen Steen, Ed Thigpen, Teddy Wilson, Harry "Sweets" Edison, Tim Hagans, Alex Riel, Svend Asmussen, Tomas Franck, Cæcile Nordby, Jakob Høyer, Kenneth Knudsen, Buddy Tate / Al Grey, Art Farmer, Mills Brothers, Randi Laubek, Jesper Zeuthen, Dizzy Gillespie, John Abercrombie, Tania Maria.

Etta Cameron

Siden 1979 og frem til hendes død i marts dette år (30 år) var Klavs bassist i Etta Camerons projekter - I hendes Etta Cameron Jazzgroup med Ole Kock Hansen, Jens Søndergaard og Bjarne Rostvold og fra 1987 og frem også i hendes gospelensemble med koret The Voices of Joy og Ole Kock Hansen (frem til 2002), Nikolaj Hess og Søren Frost. Besætningen de sidste mange år N.Hess, Michael Sunding/Paolo Russo og Esben Duus.
I 90’erne og frem til dato har det mest været gospel-koncerter, i kirker og koncertsale i Skandinavien, Tyskland og Spanien, og hvert år i nov./dec. drog ensemblet på en lang juleturné.
Der er udgivet 5 LP/CD med de to grupper.
Etta’s sidste CD blev med et spændende projekt indspillet i 2009 under ledelse af Nikolaj Hess. Udover Etta og Nikolaj rummede det Palle Mikkelborg, Jens Søndergaard, Marilyn Mazur samt KH.
Gruppen spillede 1 koncert ved CD’ens udgivelse i oktober 2009. Koncerten blev optaget af TV2.

Klavs Hovman - Etta Cameron - Ole Kock Hansen
Foto - Gudrun Jørsig
Marilyn Mazur
K.H. har i mange år arbejdet tæt sammen med percussionist, trommeslager og komponist Marilyn Mazur, også privat danner de par.
I 80’erne dannede Klavs & Marilyn sammen med Kim Kristensen gruppen Agartha senere døbt Kristensen, Hovman, Mazur trio og endelig omdøbt Ocean Fables. Det blev til 2 LP/CD udgivelser + en CD i Kim Kristensens navn. Den første LP, indspillet i 1986, er i 2006 blevet genudgivet på CD: Ocean Fables - Kristensen Hovman Mazur Winther, på STUNT Records. I forbindelse med udgivelsen spillede orkestret en koncert i CPH Jazzhouse med Fredrik Lundin, Bjarne Roupé, Jens Winther og Trine-Lise Væring som gæster.
I 1989 lavede Marilyn gruppen FUTURE SONG, da hun forlod Miles Davis Group.
FUTURE SONG består af Aina Kemanis, Hans Ulrik, Elvira Plenar, Eivind Aarset, Audun Kleive samt Marilyn og Klavs.
Gruppen har siden ‘89 spillet på festivaler og været på masser af turneer rundt om i Europa.
FUTURE SONG har udgivet 3 CD’er - en på veraBra, en på ECM og en på Stunt Records.
Et andet projekt hvor Marilyn brugte Klavs som bassist, var Pulse Unit i forbindelse med Jazzpar koncerten i 1994. Marilyn udgav en CD med gruppen på Storyville records.
Endnu et Jazzpar projekt var da Marilyn selv modtog prisen i 2001, hvor bl.a. FUTURE SONG medvirkede. En dobbelt live CD: Marilyn Mazur All The Birds udkom i 2001.
Sammen med Fredrik Lundin og Hans Ulrik dannede Marilyn og Klavs i 1995 gruppen Saxdance. Et spændende kapelmesterløst orkester, med 2 saxer, bas og trommer, der kun fik spillet ganske få koncerter i Danmark, og en længere jazzklubturné i Europa i december ‘95.
Gruppen gik i sig selv igen, måske netop fordi der ikke var “een der var den”.
En gruppe med, sjovt nok, nøjagtig samme instrumentbesætning er på initiativ af Simon Spang-Hanssen og Thomas Agergaard blevet til i 2001. Gruppen hed Flower Machine og udgav i 2002 CD'en Dancing on Monday på Dacapo.
I 1995 Lavede Marilyn et projekt for og med børn. Orkestret, der nu hedder Marilyn Mazur’s Trylleorkester, har – ud over Marilyn og Klavs – Frans Bak, Christina von Bülow og Cathrine Nordseth som medlemmer.
Trylleorkestret har bl.a. spillet flere skoleturneer for Levende Musik i Skolen; en kort turné i Tyskland i 2009 og spillet på Copenhagen Jazzfestival for børn mange gange og indspillet en plade som udkom på Edition Wilh. Hansens i 2002.
Nyeste skud på stammen er Marilyn Mazur Group som udover, Marilyn og Klavs tæller Fredrik Lundin på saxer og fløjter samt svenske Krister Jonsson på guitar. Marilyn forbereder en dobbelt-CD til udgivelse senere i 2010, hvor den ene CD er en live optagelse fra teaterforestillingen Tiggeroperaen, den anden en studieindspilning.
Gruppen har spillet i DK, Sverige, Norge, Tyskland, Polen, Frankrig, Makedonien, Ungarn og Tyrkiet.
Marilyn Mazur
Foto - Nicola Fasano

Fra år 2000 til nu

Udover 1-2 turneer om året med Marilyn Mazur’s FUTURE SONG, juletur med Etta Cameron plus et par ture med Ettas nye Dream-projekt har der været turneer med Frans Bak’s Natsange, Flower Machine, duokoncerter med bassisten Jimmi Roger Pedersen.
Sommeren 2008, 2006 og 2005 spillede K.H. med Frans Baks Forrygende Orkester til Søren Østergaards Tivoli Varieté i Glassalen i Tivoli.
Den 31/1 2006 medvirkede Tania Maria sammen med Marilyn Mazur & K.H. ved den store DR-TV transmiterede mindekoncert for Niels-Henning Ørsted Pedersen Celebrating NHØP.
Fra midten af årtiet begynder KH og Marilyn Mazur at spille med Makiko Hirabayashi i dennes trio. CD udgivelse Makiko i 2006 og Hide and Seek i 2009. Gruppen turnerer meget i DK of Tyskland.
I 2005 skrev Klavs musik til, og medvirkede i multimedieforestillingen Sextant, som blev spillet på Planetariet Steno Museet i Århus og på Tycho Brahe Planetarium i København. Forestillingen blev produceret af Tura Ya Moya.

Efterårsturné 2005 med den italienske trommeslager Andrea Marcelli. Gruppen bestod udover A.M. af Thomas Clausen klaver, Bjarne Roupé guitar og Klavs på bas. Repertoiret var af Gruppens medlemmer.
I 2003 var K.H. også med i teaterproduktionen ”Den Gyldne Maritime” med Tobias Trier, Jens Blendstrup, Bent Clausen. Stykket blev instrueret af Christine Fentz og blev opført i Århus og KBH.
Ved Jazzfestivalen 2003 deltog Klavs i projektet Celebrating Joni Mitchell med bla Randi Laubek, Nana Lüders, Hans Ulrik, som under ledelse af Maiken Ingvordsen spillede Joni Mitchell’s sange.
Fra 2003 til 2007 er Klavs medlem af Bjarne Roupe´s Kvartet med Tomas Franck og Aage Tanggaard. De spiller jævnligt koncerter med denne gruppe i KBH.
Klavs spiller jævnligt med Almost Big Band bl.a. turneen med Tony Coe i 2003.
I 2002 og 2003 medvirkede Klavs i det svensk/danske komponist-projekt KOMP med Lena Willemark, Cenneth Jönsson, Maj-Britt Kramer, Lisbeth Diers og K.H. Projektet spillede musik af alle medvirkende.

SAVAGE ROSE - Thomas Koppel & Klavs Hovman
Foto - Liselotte Rydlund

1990'erne

Udover FUTURE SONG, Etta Cameron og de andre ovennævnte orkestre var K.H. bl.a. medlem af Savage Rose 1990-92, Lotte Anker / Mette Petersen Quintet (Quartet, Quintet og Sextet) med Ole Rømer, Nils Petter Molvær og Mona Larsen og med Frans Bak’s Fra Kingo til Kongo.
Med Frans Bak har K.H. også indspillet musik til flere film (f.eks “Davids Bog”, “Forbudt for Børn” “Kys, kærlighed og kroner” og børnefilmen “Albert”). I 2000 udgav Frans Bak CD’en Natsange. Gruppen talte Josefine Cronholm, Hans Ulrik, Frans, Marilyn Mazur og Klavs.
Klavs har desuden spillet en masse Salsa i forskellige grupper omkring Antonio Salcedo med bl.a. Calixto Oviedo, Celso Mendes, Ignacio Guerra Acosta, Afonso Corrêa, Niels Thybo og Ben Besiakow.
Ind imellem alt dette har Klavs også været benyttet som studiemusiker f.eks med Det Brune Punktum og Far, mor og blypperne, og som teatermusiker f.eks. med Pallesen/Pilmark Show 1998.

1980'erne + slutningen af 70'erne

I 80'erne spillede Klavs med størstedelen af den danske jazzscene, var med i et hav af grupper, turnerede i ind- og udland med Ernie Wilkins Almost Big Band, Horace Parlan & Toots Thielemans, Lee Konitz, Svend Asmussen. Desuden med Erling Kroner's tentet 1979-89, Med Trine Dansgaards Juez 1984 - 1990. Var fra 1982-87 fast husbassist i Finn Ziegler's jazzklub La Fontaine. I starten 7 dage om ugen, til sidst var det kun 5 dage om ugen.
KH dannede, sammen med Per Goldschmidt og Anders Müller, i 1979 gruppen Ariel. Musikken var skrevet af de tre herrer. De startede som kvartet, men blev senere udvidet med bl.a. sangerinden Lei Aloha Moe. Gruppen lavede 2 LP'er: Ariel og Solens Børn. Samarbejdet stoppede i 1984.
Derudover var K.H. medlem bl.a. af Bjarne Rostvold's Trio og Kvintet, Jens Søndergaard Quartet, Peter Danemo Quartet, John Sund's Trigon, John Sund Group, Atilla Engin's Anatolia, Avantgarden Party, Jan Kaspersens Kvintet, Per Goldschmidt Quartet, Leif Johansson Orchestra og 2 svenske grupper - Prana med Helge Albin, Chico Lindvall og Lennart Gruvstedt og Mamba med bla. Tim Hagans og Sven Bergcrantz (Anders’ far).

Komponist

Klavs har komponeret musik til mange af de grupper han har medvirket i. Han har været solist med det Belgiske Radio Big Band med egne kompositioner og arrangementer i 1986. Har også 2 gange skrevet bestillingsværker for New Music Orchestra (det hedengangne big band projekt der flere år var den store afslutning af CPH Jazzfestival), som han også har spillet med ved flere lejligheder.
I 2005 skrev K.H. musik til multimedieforestillingen Sextant som blev opført på planetarierne i Århus og København i år.
 

 

Pædagog

Ved siden af en meget aktiv musikerkarriere har K.H. altid undervist.
Det startede da han som 15-årig begyndte at undervise i elbas og guitar i Værløse Musikskole. Det stod på i 5-6 år.
Desuden har han undervist på musikstævner både i sammenspil og instrumentalundervisning, f.eks på Fajabefa’s Andebølle Stævne og på Brandbjerg Højskoles egne små efterårsstævner, samt på Jazzkredsens store Brandbjerg Stævne, hvor han har været lærer et utal af gange og har været stævneleder 4 gange, .
Fra 1995 til og med 2003 var Klavs timelærer på Det Kgl. Musikkonservatorium.
Derudover fra 1996 - 2002 på MGK i Ishøj, og fra 2000 - 2004 på MGK på Musikhøjskolen på Frederiksberg.
Siden 1998 har Klavs ansat som bas-hovedfagslærer på Rytmisk Musikkonservatorium, nu som Studielektor.

København, maj 2010